+31 6 41 22 45 21 tom@aufderaxe.com

Omdat het vandaag op de kop af anderhalf jaar geleden is dat ik iets op Auf Der Axe heb geplaatst blik ik maar eens terug op 2012. Het jaar is nog niet voorbij maar heel spectaculaire zaken lijken er niet meer te gaan plaatsvinden. Of juist wel, en dan vergaat de wereld op 21 december. En dan ben ik natuurlijk te laat met mijn terugblik. Als de wereld nou niet vergaat beloof ik wat regelmatiger te bloggen op deze site.

De televisiebonzen luisteren eindelijk naar Auf Der Axe

Barbie schaamt zich nergens voor.

Barbie schaamt zich nergens voor.

Ik heb het meerdere malen geroepen: om tegenwoordig op televisie te komen moet je een klap van de molenwiek hebben gehad. In mijn terugblik op 2010 heb ik zelfs al een mogelijk format aangekaart. Met Mongol Monday heb ik een soort van trend gezet die is overgewaaid naar de televisie. De grote producenten als De Mol en Van den Ende hebben Auf Der Axe duidelijk gevolgd.

Twijfelachtige verstandelijke vermogens zijn anno 2012 namelijk een garantie voor een plekje in een televisieprogramma. Je hoeft helemaal geen talent te hebben. Sterker nog, het is beter als je helemaal niets kunt. Zeldzame figuren worden gecast voor allerhande programma’s in de hoop het schamele amusementsniveau nog enigszins op te krikken. Waren het eerder nog ‘gewone’ simpele zielen die meededen aan televisieprogramma’s, tegenwoordig durven de commerciëlen het aan om échte verstandelijk gehandicapten mee te laten doen in hun formats.

Een voorbeeld? Nou, die opblaaspop met hartslag uit Oh Oh Cherso bijvoorbeeld. Ze kan helemaal niks. Maar tijdens haar zwangerschap wordt ze toch maar mooi gevolgd door een legertje cameramensen. Zit Nederland nou werkelijk te wachten op smakeloze beelden van Barbie die d’r eerste kind als een natte Sint-Bernard door een kattenluikje naar buiten ligt te persen?

Gerrie mag als het ware zijn holbewoonster bepotelen.

Gerrie mag als het ware zijn holbewoonster bepotelen.

En wat te denken van Passie In De Polder? Met die niet al te snuggere flowloze rapper uit Eindhoven die in zijn videoclip een paar bitches op een bed opdraagt om elkaar te zoenen.

Of die Limburgse mislukkeling met z’n heuptasje die als het ware een vrouw in holbewonerspak doet op een hunebed? Die lui zijn natuurlijk gewoon ontsnapt uit een opvanghuis voor patiëntjes met een paar chromosomen teveel. Zelfs onze nationale evangelistische omroep spreekt er schande van.

Wat doet bekend Nederland in 2012?

Sylvia Kristel komt op 17 oktober 2012 op 60-jarige leeftijd helaas te overlijden. De actrice is natuurlijk vooral bekend vanwege de film ‘Emmanuelle’. Ze zal niet snel vergeten worden en die gezellige driehoekige jaren ’70 kokosmat tussen haar benen ook niet.

Oh, en misdaadjournalist Peter R. de Vries stopt ermee. Althans, met zijn televisieprogramma. Nadat hij stopt mag hij met name bij Pauw & Witteman regelmatig aantreden als expert in…uhm, nou ja. De Vries heeft in ieder geval over van alles een uitgesproken mening.

De al jaren snorloze Peter is ook nogal actief op Twitter, met die mening van hem. Zo plaatst-ie enkele bijzonder onhandig getimede tweets over grensrechters direct na de tragische dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Ook Geert Wilders stelt in 2012 vanzelfsprekend niet teleur. Hij maakt dankbaar van de dood van de grensrechter gebruik om zich nog maar eens als nationale politieke paljas te profileren. De grensrechter zou zijn doodgeschopt door een stel Marokkanen. Voor de geblondeerde kruimelvlaai wederom een prima gelegenheid om zijn verbale diarree weer eens over het randje van zijn onderlip te laten lopen. Chapeau Geert!

2012 in muziek

Nico Dijkshoorn: the root of all evil?

Nico Dijkshoorn: the root of all evil?

In Nederland muziekland tiert de bruinarmerij nog steeds welig en het belangrijkste tv-programma voor muziek is nog steeds De Wereld Draait Door. Dankzij überdroeftoeter en DWDD-dichter Nico Dijkshoorn worden tot overmaat van ramp mijn stadgenoten van The Dirty Denims gebombardeerd tot bon ton en uitgenodigd voor een minuutje livemuziek. Welnu, ik heb het niet zo op bandjes die hun muziek happy hardrock noemen. Dat gegeven samen met de aanbeveling van die Dijkshoorn zijn 2 legitieme redenen om dit veel te vrolijke viertal in 2013 hartstikke links te laten liggen.

Nog zoiets: The Kik wordt de huisband van DWDD. Niet echt mijn muziek, die Nederlandstalige jaren ‘60 beatliedjes over Simone. Maar wel benieuwd naar wat DWDD-huisband worden nou inhoudt natuurlijk. Wat blijkt? Ze mogen godverdomme de mo-ther-fuck-ing Vogeltjesdans live op de nationale televisie spelen. Daar sta je dan, in je driedelig huisbandpak!

Gelukkig zijn er ook nog muzikale hoogtepunten. ‘Monnos’ van het Britse Conan bijvoorbeeld, een mooie doomplaat. Torche consolideert met ‘Harmonicraft’. En hoewel ‘Hisingen Blues’ hét Graveyard-monument blijft, doet nieuweling ‘Lights Out’ daar niet veel voor onder. Het Texaanse ZZ Top (zie het filmpje hieronder) brengt met ‘La Futura’ een ouderwets goeie plaat en ‘Yellow & Green’ van Baroness, dat in 2012 een zwaar busongeluk heeft in Engeland, mag er ook wezen. Er is ook nog wel wat hoop als het op Nederlandse bandjes aankomt. Daarom wil ik Herder niet ongenoemd laten.

Feesten en evenementen in 2012

Speedfest, de jaarlijkse rock & roll reünie, verkoopt wederom uit (en dat met The Dirty Denims op het affiche, ha!). Ook de kaarten voor Roadburn zijn weer binnen recordtijd uitverkocht. Jammer is de keuze van Fortarock. Wat eerst een eenmalige XL-editie met Rammstein zou worden, is inmiddels een definitieve keuze. Het eens zo gezellige compacte metalfestival wil groot blijven.

Wat vinden we van 2012?

Op mijn veel te jong overleden hond na best een geslaagd jaar eigenlijk. Aan alle lezers en lezeressen, volgers en haters alvast het allerbeste voor het nieuwe jaar. En pas een beetje op met vuurwerk.

Tom “2013? Dat zien we dan wel weer” Auf Der Axe